Welkom op de enige echte zoo-reisgids van De Rafiaanse Zoo! Hier vind je beoordelingen en tips over bijna vijftig Europese dierentuinen. Rechts vind je een kaart met links naar alle dierentuinen beschreven op deze pagina. Elke dierentuin wordt uitgebreid beoordeeld in verschillende rubrieken. Veel lees- en zooplezier!

vrijdag 13 november 2015

Koninklijke Burgers' Zoo, Arnhem

Algemeen
Website
Plattegrond
ZooChat Gallery
Openingsjaar: 1913
Aantal diersoorten: moeilijk in te schatten door Burgers' Ocean, ca. 360
Oppervlakte: ca. 45 ha
Iconische diersoorten: aardvarken, chimpansee, leeuw, gevlekte adelaarsrog
Topattracties: Burgers' Bush, Burgers' Desert, Burgers' Ocean
Aantal bezoeken: 2 (2014, 2015)
Bespreking
Burgers' Zoo is een echt familiebedrijf. Het gaat al meer dan 100 jaar over van vader op dochter op zoon op zoon. Ik hou dan ook wel van de sfeer die in het park hangt. Maar toegegeven, daarvoor ga je niet naar Burgers' Zoo. Naar Burgers' Zoo ga je voor de drie grote overdekte ecodisplays: Desert, Bush en Ocean. Ze sluiten allemaal mooi aan op elkaar: je kan bijvoorbeeld beginnen in de Desert, vervolgens door de ondergrondse tunnel naar de Bush lopen en afsluiten met de Ocean. Deze ecodisplays zijn stuk voor stuk meesterwerken: de Desert is een uniek concept, de Bush is ontworpen als een werkend ecosysteem en vind ik het meest fascinerende dierenverblijf dat ik al met eigen ogen heb kunnen aanschouwen, de Ocean is geweldig indrukwekkend, haalt goede kweekresultaten en ook hier (zeker op het levend rif) is er een soort van ecosysteem. Het opzetten van zo'n systeem duurt jaren (voor de Bush was er zelfs een proefhal, de latere Mangrove, die nu vervangen is door een nieuwe) en er moeten veel problemen (op natuurlijke wijze hier) opgelost worden, maar het resultaat is prachtig. De Bush staat er intussen al meer dan 25 jaar, en het concept is nog steeds vooruitstrevend. Weinig tropische hallen in zoos kunnen aan de Bush tippen tot op de dag van vandaag. Enkel Masoala Regenwald in Zürich komt misschien in de buurt.
Nog een reden om dit niet te missen: Burgers' Zoo is echt één van de grote spelers in de Benelux. Dat zie je bijvoorbeeld in de Ocean: je komt gewoon uit een gang een zaal in uit het niets bombarderen ze plots droogweg een gigantische ruit (één van Europa's grootste) op je af. Je ziet de achterkant van dit aquarium niet, dus het is altijd een verrassing als er weer eens een haai, napoleonvis of gitaarrog opduikt.
Daar bovenop heeft Burgers' Zoo ook nog één van de mooiste savannes die ik al heb gezien, de Rimba is ook heel interessant en de indrukwekkende gorillagroep mag je zeker niet overslaan. Wat moet je nog meer hebben?

Niet te missen:
Burgers' Bush: Eén van de grootste tropische kassen van Europa, vol loslopende dieren. Ook een paar verblijven met bv. de iconische aardvarkens.
Burgers' Desert: Nog een unieke hal met dieren en planten uit de Noord-Amerikaanse woestijnen. Ook zijn er verschillende grotten die als nachtdierenhuis functioneren. Verrassend veel zeldzame soorten: cactusmuis, katoenrat, rotseekhoorn, woestijndikhoornschaap, treurduif, renkoekoek, katfret, bobcat...
Burgers' Ocean: Behoort met het Oceanium in Rotterdam tot de grootste aquaria van de BeNeLux. Heel professioneel opgezet met veel bijzondere soorten en verblijven.
Mensapenverblijven: Al oud, maar mensapen fascineren altijd. Ga langs bij de beroemde chimpanseekolonie op hun eiland en ook de grote gorillatroep is de moeite waard.

Collectie
Als je denkt aan Burgers' Zoo denk je meteen aan de ecodisplays, maar niet echt aan zeldzame soorten. Onterecht eigenlijk, want er zijn wel degelijk een pak zeldzame soorten te zien. De Desert is een echte hotspot op het vlak van die zeldzame soorten. De collectie van dieren uit dit leefgebied is indrukwekkend. Logischerwijs zijn er ook flinke regenwoud- en koraalrifcollecties met de Bush en de Ocean. Chimpansees en gorilla's zijn niet zeldzaam, maar de grote groep gorilla's en de beroemde chimpkolonie zijn toch indrukwekkend.

Hoogtepunten in de collectie
Afrikaanse slangenhalsvogel (uniek in Europa; Burgers' Bush)
Brillangoer (5 Europese tuinen; Burgers' Rimba)
Geschulpte hamerhaai (6 Europese tuinen; Burgers' Ocean)
Woestijndikhoornschaap (3 Europese tuinen; Burgers' Desert)
Katfret (uniek in Europa, Burgers' Desert)
Cactusmuis (9 Europese tuinen, Burgers' Desert)
Merriams kangoeroegoffer (5 Europese tuinen; Burgers' Desert)
Katoenrat (2 Europese tuinen; Burgers' Desert)
Rotseekhoorn (7 Europese tuinen; Burgers' Desert)
Red Diamond ratelslang (3 Europese tuinen; Burgers' Desert)
Witvleugeltreurduif (8 Europese tuinen; Burgers' Desert)
Geschubde kwartel (6 Europese tuinen; Burgers' Desert)
Helmkwartel (4 Europese tuinen; Burgers' Desert)
Pinons muskaatduif (2 Europese tuinen; Burgers' Bush)
Witoorkatvogel (5 Europese tuinen; Burgers' Bush)
Goudbuikmangabey (8 Europese tuinen; mensapengebouw)
Boskalkoen (9 Europese tuinen; fazanterie)
Kappitta (7 Europese tuinen; fazanterie)
Witbaardgnoe (5 Europese tuinen; Burgers' Safari)

Het plekje
Wat de Bush in positieve zin van vele andere dierentuinserres onderscheidt is dat je hier niet naar dieren in verblijven kijkt, maar actief op zoek moet gaan naar de honderden vrijlevende dieren die in deze serre rondvliegen en -dwalen. Eén van de beste plekjes om vogels te spotten is de 'lus' en omstreken. Dit is een lus die van het hoofdpad afwijkt en je door de jungle voert. (Je vind het bij het ventilatiehuisje (op de plattegrond in de gids bovenaan rechts).) Neem hier de tijd en wandel een paar rondjes of wacht gewoon af. In de herfst zijn de bomen rond de iconische aardvarkens ook top. Voor watervogels als Europa's enige slangenhalsvogel, zonnerallen en eenden kijk je bij het zeekoeienverblijf. Bij het restaurant zijn er ook altijd veel vogels te zien. Hoe langer je blijft wachten, hoe meer kans je hebt bijzondere vogels te spotten.

De tip
Ik kan het niet genoeg benadrukken: neem je tijd in de Bush. Wandel een paar keer rond, luister naar de geluiden van de vogels, blijf op goede plaatsen even zitten en vooral: hou je ogen altijd open. Scan ook de boomkruinen voor vogels en vliegende honden. (Voor die laatste kijk je in de bomen bij de otters, of kijk geregeld omhoog en je zal er wel eens één zien vliegen.)

Lees ook...
Een nieuwe nummer één op mijn lijstje?; een overzicht van het park.
Chimp vs. mangabeys: een tweede keer naar Burgers' Zoo; een verslag van mijn bezoek in 2015.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten