Website
Plattegrond
ZooChat Gallery
Openingsjaar: 1956
Oppervlakte: ca. 46 ha
Aantal diersoorten: ca. 200
Iconische diersoorten: monniksgier, ooievaar, bonobo, Indische neushoorn, Queensland-koala
Topattracties: Zuid-Oost-Azië (serre + buitenverblijven), pinguïn/flamingovolière, olifantenverblijf, Afrikaans dorp, Savanne
Aantal bezoeken: tel kwijtgeraakt
Bespreking
Hoewel Planckendael altijd al het kleine broertje is geweest van de ZOO, is het de laatste tien jaar uitgegroeid tot een waardige dierentuin. Het is van een kweekcentrum en vakantieoord overgegaan naar een tuin die vorig jaar voor de eerste keer Antwerpen zelfs opzij zette qua bezoekersaantallen. De laatste jaren betreur ik de evolutie een beetje. Vroeger kweekten ze de zeldzaamste soorten en kreeg je bij nieuwe gebieden bv. wombats of mierenegels, nu kiezen ze meer voor het grote publiek en vooral willen ze de kinderen plezieren. Waarom? De concurrentie met Pairi Daiza zal er vast voor iets tussen zitten. Hoewel er de laatste jaren dus wat spijtige zaken gebeurd zijn (lorilanding, maki's, konijnenheuvel etc.), zal Planckendael als mijn meest vertrouwde tuin toch een speciale plek in mijn hart behouden. En al wordt er de laatste tijd veel geïnvesteerd voor het grote publiek, er zijn nog steeds de leuke stukken en de zeldzame soorten (bv. enige bekende mierenegels in Europa van bepaalde ondersoort). De mindere delen zijn dan ook een minderheid in het park. Oceanië is voor de liefhebber nog steeds een topstukje bijvoorbeeld, en het vogelbestand is er goed op vooruitgegaan. En de nieuwe pinguïn/flamingovolière is, net als de Azië-serre, een topstuk geworden. En er wordt ook wel eens geïnvesteerd in een bijzondere diersoort.
Conclusie? Hoewel sommige veranderingen spijtig zijn, is Planckendael nog steeds een erg leuke dierentuin. Het park is geëvolueerd tot een dierentuin voor iedereen: jong en oud, liefhebber en dagjesmens. Dit is misschien wel dé ideale zoo voor de familie, ik acht het park op dit vlak hoger dan Antwerpen én Pairi Daiza. Planckendael staat voor mij in België op de tweede plaats, voor iedereen een bezoekje waard dus. (Enkel Antwerpen gaat voor.)
Grote volière met pinguïns, incasternen, eenden, flamingo's en Mexicaanse steltkluten |
Oceanië: Klein continent, maar er is hier een grote verscheidenheid te vinden aan zeldzame soorten. Witgezichtreiger, pademelon, moeraswallabie, queenslandkoala, mierenegel, wombat en binnenkort nog een spannende soort steken er bovenuit.
Zuid-Oost-Azië: Mooi aangekleed deel met een serre, eilanden, veel volières en nog wat andere verblijven. Toch wel één van de grootste attracties van het park.
Flamingovolière: Het pareltje van Zuid-Amerika is deze grote volière (zie foto), waar je tussen verschillende vogelsoorten wandelt.
Collectie
Oorspronkelijk opgericht als aanvullend kweekcentrum van ZOO Antwerpen, heeft de nadruk in Planckendael lang op hoefdieren gelegen. Ze hadden ook andere zeldzame soorten, bijvoorbeeld de laatste Filipijnse apenarend in een Europese dierentuin. Tegenwoordig is Planckendael geëvolueerd naar een park met een meer gevarieerde collectie. De hoefdierencollectie is er op achteruit gegaan, het park speelt nu meer in op gezinnen en heeft dan ook populaire dieren toegevoegd. Maar er zijn ook flink wat vogelsoorten toegevoegd, wat ik wel kan smaken. Het park heeft ook een kweekcentrum voor vogels achter de schermen. Toch hoop ik dat er de komende jaren terug geïnvesteerd wordt in wat meer hoefdieren. De collectie Oceanische fauna is trouwens een hoogtepunt in het park. Het is ook een place-to-be voor fans van ibissen: verspreid over het park vind je maar liefst zeven soorten. Met gaunaco's, alpaca's, vicuña's en kamelen is er tevens een best uitgebreide kameelachtigencollectie.
Hoogtepunten in de collectie
Australische wombat (2 Europese tuinen; Oceanië)
Nominaatvorm mierenegel (voor zover bekend uniek in Europa; Oceanië)
Duingazelle (2 Europese tuinen; antilopegebouw)
Kleine mesbekhokko (2 Europese tuinen; volières Zuid-Amerika)
Chacopekari (5 Europese tuinen; Zuid-Amerika)
Mantsjoerijse fazant (voor zover bekend 3 Europese tuinen; Europese uilenvolière)
Purperreiger (6 Europese tuinen; Afrikaanse watervogelvolière en volière aan toiletten Afrikaspeeltuin)
De Bruijnpademelon (8 Europese tuinen; koalagebouw)
Witgezichtreiger (9 Europese tuinen; volière Oceanië)
Zebraduif (9 Europese tuinen; Aziatische serre)
Het plekje
Mijn favoriete plekje in Planckendael is de Oceanische volière. Meteen bij de ingang van Oceanië staat er een mooie, beschutte, goed begroeide volière die tot in het water reikt. Weinig mensen besteden hier aandacht aan, maar ik vind het net fantastisch om tot aan de waterkant te lopen en te proberen alle vogelsoorten te vinden. En dat is met de uilnachtzwaluw gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ook zijn er tamelijk zeldzame soorten te zien, zoals de witgezichtreiger (slechts negen zoos in Europa).
De tip
Eén van de hoogtepunten van Planckendael is het huis met de zeldzame wombats en mierenegels. Tenminste, dat zou het moeten zijn. De wombats zijn dikwijls niet te zien (zeker niet buiten) en van de mierenegels zie je meestal enkel de rug. Er is één voordeel, dit verblijf ligt dicht bij het kruispunt waar je lussen door zowel Oceanië als Afrika als Amerika beginnen. Kom dus meerdere keren kijken om je kans te verhogen. De mierenegels zijn later op de dag (tegen vier uur ofzo) soms actief te zien achterin hun binnenverblijf. Om tot achterin te kijken moet je wel vanaf een raam opzij goed kijken, en niet door het raam dat je een frontale inkijk geeft. Bij de wombats is het echt puur geluk, zelf heb ik de wombat nog maar één keer buiten gezien.
Overzicht Oceanië. Hier zijn de wombats en mierenegels te zien, alsook emoes, kasuarissen, een klein vivarium, een mooie volière, buideldieren, karpers etc. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten