Website
Plattegrond
ZooChat Gallery
Openingsjaar: 1860
Aantal diersoorten: ca. 700
Oppervlakte: ca. 20 ha
Iconische diersoorten: rode brulaap, roodscheendoek
Topattracties: Elefantenpark, Regenwaldhaus, Hippodom
Aantal bezoeken: 1 (2014)
Bespreking
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: deze zoo is gewoon top. (Hij staat niet voor niets in mijn persoonlijke 'Big Five'.) Het is redelijk dicht bij huis, en bij een bezoek krijg je o.a. één van de 10 grootste collecties van Europa, de grootste kudde Aziatische olifanten van Europa, vele zeldzame soorten (Matschies boomkangoeroe, vuurpluimbaardvogel,...), een leuk tropenhuis, over het algemeen goede verblijven en een vivarium van twee verdiepingen. De collectie is compleet: van de grootste olifant tot de kleinste mier, ze hebben het hier allemaal. Ook is er een mooie vogelafdeling met zeldzame soorten en Eulenburcht. Voor het grote publiek misschien minder interessant, maar liefhebbers kunnen hier rustig van hun vogels genieten. Verder o.a. Zuid-Amerika, watervogelvijvers, hoefdierenperken en veel primaten.
Het Elefantenpark. Hier vind je een prachtige kudde met dieren van alle leeftijden, schattige kalfjes inbegrepen. |
Elefantenpark: Een groot verblijf met, vooral, de grootste kudde Aziatische olifanten in Europa.
Regenwaldhaus: Een leuke serre met allerlei dieren uit Australazië, ook zeldzame soorten als matschieboomkangoeroes en reuzenkoekoeken.
Vogelgedeelte: Eén van de leukste plekken van deze zoo, vol ruime en moderne volières en ook de Eulenburcht.
Zuid-Amerika: Een kleiner deel waar je Zuid-Amerikaanse soorten kan zien in moderne verblijven.
Collectie
De zoo van Keulen herbergt de grootste dierencollectie die ik al heb gezien. De collectie staat niet voor niets in de top 10 van Europa. En ze hebben er heel wat zeldzame soorten, één van de redenen waarom ik dit als een topzoo beschouw. Er zijn ook veel grote, populaire dieren te vinden (o.a. tijgers, beren, nijlpaarden, olifanten, giraffen). De collectie is compleet: bijna elke diergroep die je verwacht bij een bezoek aan een dierentuin is vertegenwoordigd in de collectie. Van zowel zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën, vissen als ongewervelden zijn er heel wat soorten aanwezig in de tuin. In het Vivarium zijn heel wat koudbloedige dieren te vinden. De zoo is gespecialiseerd in eenden enerzijds en primaten anderzijds. In de vijvers in het centrum van het park zijn dan ook tientallen eendensoorten te zien en je kan verspreid over de tuin meer dan twintig primatensoorten bewonderen, van de kleine dwergzijdeaapjes tot de grote gorilla's. Ook zijn er heel wat duivensoorten.
Hoogtepunten in de collectie
Vuurpluimbaardvogel (uniek in Europese tuinen; tegenwoordig achter de schermen)
Matschieboomkangoeroe (2 Europese tuinen; Regenwaldhaus)
Wompoejufferduif (2 Europese tuinen; Regenwaldhaus)
Reuzenkoekoek (2 Europese tuinen; Regenwaldhaus)
Venezolaanse rode brulaap (5 Europese tuinen; Südamerika)
Zuid-Afrikaanse honingdas (2 Europese tuinen; roofdierencomplex)
Roodscheendoek (2 Europese tuinen; Urwaldhaus)
Breedsnuithalfmaki (6 Europese tuinen; Madagaskarhaus)
Filipijnse krokodil (7 Europese tuinen; Vivarium)
Grizzlybeer (7 Europese tuinen; berenkuilen)
Het plekje
Wat mij betreft is hét plekje van de zoo het Affenfelsen. Gebouwd in 1914 en nog steeds in gebruik. Deze rots, bewoond door mantelbavianen, is beroemd (of eerder berucht) bij dierentuinliefhebbers. Er gaan vele mythes rond over hoeveel bavianen er eigenlijk op deze rots leven. Weinig mensen weten het zeker, al zouden het er ongeveer 150 moeten zijn. Naar het schijnt zou er al inteelt zijn sinds de jaren '60. Hoe dan ook, deze rots levert ongetwijfeld een spektakel op. Al die tientallen bavianen bezig was is één van de meest memorabele momenten van mijn bezoek. Je ziet de kleintjes wild spelen, de volwassenen trekken wat rond of rusten op de rotsen. Ook wordt er veel gevlooid. Er valt altijd wel wat te zien in deze grote familie.
In de toekomst word de zoo nog veel moderner en wordt de zoo onderverdeeld in continenten. Nieuwe verblijven zullen gebouwd worden, maar het Affenfelsen blijft natuurlijk bestaan. (Met uitbreiding weliswaar naar een ander eiland.)
In de toekomst word de zoo nog veel moderner en wordt de zoo onderverdeeld in continenten. Nieuwe verblijven zullen gebouwd worden, maar het Affenfelsen blijft natuurlijk bestaan. (Met uitbreiding weliswaar naar een ander eiland.)
De tip
Mijn gouden tip om af te sluiten: bezoek het vivarium aan het einde van je bezoek. Want eenmaal in het vivarium, dat een aparte ingang heeft, is het niet meer mogelijk om terug in het park te geraken. Als je alles in het park hebt gezien, trek dan zeker de tijd uit om dit gebouw uitgebreid te bezoeken. Zo hebben ze er een gigantische reuzensalamander, de eerste en belangrijkste kweek'groep' van Filipijnse krokodillen in Europa en een mooie kolonie bladsnijdermieren.
Lees ook...
Kölner Zoo; een rondgang doorheen de hoogtepunten van deze zoo.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten