Welkom op de enige echte zoo-reisgids van De Rafiaanse Zoo! Hier vind je beoordelingen en tips over bijna vijftig Europese dierentuinen. Rechts vind je een kaart met links naar alle dierentuinen beschreven op deze pagina. Elke dierentuin wordt uitgebreid beoordeeld in verschillende rubrieken. Veel lees- en zooplezier!

maandag 14 december 2015

Zoo de Maubeuge, Maubeuge

Algemeen
Openingsjaar: 1955
Aantal diersoorten: ca. 60
Oppervlakte ca. 7 ha
Iconische diersoorten: guanaco, manenwolf, Sri Lankaanse panter
Topattracties: roofdierencomplex (tijgers, leeuwen, brilberen), Amerika (apen, manenwolven, capybara's, mara's, coati's, wasberen)
Aantal bezoeken: 1 (2011)
Bespreking
Dit is nogal een niet-alledaagse zoo, zoals je zal lezen. Het ligt langs en voor een deel op de stadswallen van Maubeuge. De wallen worden ook gebruikt voor dierenverblijven. Nijlpaarden vlak voor een mega-muur, een raar gezicht. De zoo is slechts een goede zeven hectare groot een heeft slechts een zestigtal soorten, maar het heeft veel van de populaire soorten die je in dierentuinen zou verwachten. Het lijkt ook echt een zoo, terwijl een park van die grootte en dat kleine aantal soorten niet als een zoo zou moeten aanvoelen. Ze hebben een gigantische voetbal met gibbons in?! Het niveau van hun al dan niet nieuwe verblijven varieert van goed tot 'niet om aan te zien'. En ten slotte: ze hebben een ongelofelijk MasterPlan voor een tuin van dit kaliber. Het is een raadsel hoe ze er dit ooit gaan zetten of waar ze het geld gaan halen, als ze dat al doen, want met dierentuinen heb je natuurlijk altijd geschrapte plannen. Bekijk zeker het filmpje in de link hier net boven, het is de moeite waard!

Het plekje
Mijn favoriete plek in deze zoo is het guanacoperk. Dit is een groot doorloopverblijf óp de stadswallen, wat toch tamelijk uniek is. Hier heb je ook een goed uitzicht over de zoo. Bovendien zwerft hier een grote groep guanaco's rond, altijd interessant om te zien.

De tip
Of het MasterPlan er nu echt gaat komen of niet, het is moeilijk te zeggen. Het zal sowieso uitgesteld zijn. Maar het kan misschien toch de moeite lonen om nog eventjes te wachten en te zien of het er komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten