Welkom op de enige echte zoo-reisgids van De Rafiaanse Zoo! Hier vind je beoordelingen en tips over bijna vijftig Europese dierentuinen. Rechts vind je een kaart met links naar alle dierentuinen beschreven op deze pagina. Elke dierentuin wordt uitgebreid beoordeeld in verschillende rubrieken. Veel lees- en zooplezier!

dinsdag 9 augustus 2016

Monde Sauvage, Deigné (Aywaille)




Algemeen
Website
Plattegrond
ZooChat Gallery
Openingsjaar: 1975
Aantal diersoorten: ca.150
Oppervlakte: ca. 88 ha
Iconiche diersoorten: nijlpaard, struisvogel, Patagonische zeeleeuw
Topattracties: Safari (Afrika en Zuid-Amerika), Jungle Dôme, shows
Aantal bezoeken: 3

Bespreking
Monde Sauvage, gelegen in de Luikse Ardennen, is het enige Belgische safaripark waar je met je eigen wagen tussen de dieren kan rijden. Toch is het een kleine speler binnen de dierentuinmarkt, met een afgelegen ligging en een geringe bekendheid. (Maar mét een eigen lied.) Er zijn wel wat verblijven die een opknapbeurt nodig hebben of zelfs niet geschikt zijn voor deze diersoort, vooral bij de roofdieren en -vogels. Al hebben ze de laatste jaren wel wat leuke nieuwe dingen gezet (uilenvolière...), toch zie je dat ze beperkte middelen hebben. Ze halen natuurlijk nooit het niveau van de grote spelers.
Laat ik bij uitzondering als bespreking even een overzicht geven van het park. Bij het begin rijdt je na een meer met pelikanen meteen door het Afrikaanse deel van de autosafari. Het hoogtepunt van deze trip is waarschijnlijk het nijlpaard, zij lopen namelijk lós tussen de auto's. Meer nog, vaak grazen ze zelfs aan de kant van de weg, zodat je goede foto's kan nemen. In de meeste dierentuinen zie je van nijlpaarden enkel de bovenkant liggen in het water. Verder lopen hier giraffen, zebra's, watusi's, vogels en antilopen (waaronder de zeer nieuwsgierige elandantilopen) vrij rond. Het ziet er zeker niet spectaculair uit, maar de dieren hebben wel veel ruimte om rond te lopen. Afgescheiden van de bezoekers leven er ook o.a. olifanten.
Het volgende deel van de autosafari is Zuid-Amerikaans. Het ziet er ook niet wauw uit, maar het is leuk gedaan en past wel bij een park als dit. De ruimte is hier eerder beperkt. Na herten rij je zo naar de parking. In het wandeldeel heb je een kinderboerderij, een deel met vogels en dan de roofdierverblijven. Hier leven vele grote kattensoorten, maar de meesten zitten in een kleine kooi. Zouden ze dringend eens moeten veranderen. Het veldje van de cheetahs is ook maar een gemaaid gazonnetje. De ijsberen hebben een lelijke kuil. De kraag- en bruine beren hebben het beter getroffen, maar een zee van ruimte hebben ze ook niet. Ik zou hier graag eens een groot nieuw project zien met minder soorten en ruime, open verblijven.
De Jungle Dôme is een kasje van niet al te hoog niveau, hier geldt deze regel ook weer. Je vint er vogels, reptielen en wat aapjes. Er is hier vlak bij ook een show met Patagonische zeeleeuwen.
Je komt langs een lang pad door het Amerikaans gedeelte, en dan bij een deel met primateneilanden dat er al lang is maar met renovaties wel in orde is. Het roofvogeldeel heeft wat kleine hokken, maar dat heb je in bijna alle dierentuinen.
Dit is dus een park met een aantal simpele goede verblijven (uilen, maki's, bizons, savanne, grote volière, Australië), maar ook slechte (grote katten, wasberen, ijsberen) en alles daartussenin. Het haalt bijlange niet het niveau van grotere parken, maar voor de autosafari is het wel de moeite. Maar als je een safaripark wilt bezoeken adviseer ik Safaripark Beekse Bergen, waar bijna alle dieren veel ruimte hebben. Langs de andere kant, het park kan niet evolueren zonder bezoekers. En het park weet best wel aardige verblijven te presenteren de laatste jaren, maar natuurlijk in de low-budgetstijl van het park.

Niet te missen
Autosafari: Uniek in België en uiteraard de topattractie.
Îles aux Singes: Best goede eilanden voor allerhande primaten: van rode vari tot Sumatraanse orang-oetan.

Het plekje
Het grote Afrikaanse safaripark is natuurlijk een plek waar de dieren veel ruimte hebben, en een autosafari blijft bijzonder, dus dit is best een goede plek. Zeker met de nijlpaarden en elandantilopen. De uilendoorwandelvolière heb ik al een paar keer genoemd. Dit is een bosrijk verblijf waar je goed moet zoeken naar de uilen. En bij de primateneilanden vind ik dat van de withandgibbons altijd verassend leuk om te zien. Eén verblijf aanduiden kan ik niet zo goed. (Wat is dit bericht anders dan anders, net als Monde Sauvage eigenlijk.)

De tip
Als is het maar puur omdat het Patagonische zeeleeuwen zijn, ga maar eens naar de zeeleeuwenshow kijken. Anders is het park niet zo dagvullend. Je kan het bijvoorbeeld wel combineren met de grotten van Remouchamps (combitickets mogelijk), of als je in dierentuinsferen wil blijven: Forestia.
Mis trouwens zeker niet de nieuwe barasingaherten, ze zijn uniek in de BeNeLux. Sumatraanse orang-oetans zijn ook altijd bijzonder natuurlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten