Welkom op de enige echte zoo-reisgids van De Rafiaanse Zoo! Hier vind je beoordelingen en tips over bijna vijftig Europese dierentuinen. Rechts vind je een kaart met links naar alle dierentuinen beschreven op deze pagina. Elke dierentuin wordt uitgebreid beoordeeld in verschillende rubrieken. Veel lees- en zooplezier!

zondag 15 november 2015

Safaripark Beekse Bergen, Hilvarenbeek

Algemeen
Website
Plattegrond
ZooChat Gallery
Openingsjaar: 1968
Aantal diersoorten: ca. 150
Oppervlakte: ca. 120 ha
Iconische diersoorten: zuidelijke witte neushoorn, leeuw, zuidelijke cheetah, gevlekte hyena, mantelbaviaan
Topattracties: Autosafari, bootsafari, Nijlgebied
Aantal bezoeken: 4/5 (o.a. 2010, 2012)
Bespreking
Bijna niets is zo opwindend om vroeg in de ochtend op autosafari te vertrekken. En er is geen betere plaats om dat te doen dan in de grootste autosafari en dierentuin van de Benelux: de Beekse Bergen. Dit is meteen al de grootste reden om een bezoek te brengen aan dit safaripark (dat in oppervlakte de grootste dierentuin van de Benelux is). Je rijdt binnen en staat meteen tussen grote kudden antilopes. Even verder rijdt je ook tussen cheetahs, waarmee het safaripark succesvol kweekt.
Over het algemeen is de collectie beperkt: slechts een honderdvijftigtal soorten waaronder weinig echte zeldzaamheden. (Wel hebben ze de lippenberen en goliathreigers natuurlijk.) Toch kan je een hele dag vullen in dit omvangrijke park. De verblijven zijn over het algemeen ruim en natuurlijk aangekleed. Hoewel dit park een Afrikaans themapark is (met weliswaar ook andere soorten maar daar gaan ze wat aan doen) wordt er weinig aandacht besteed aan thematisatie. Dat stoort me echter niet, want een overkill aan thematisatie is ook niet leuk en dit park heeft toch al een leuke sfeer van zichzelf.
Toch zijn er ook spectaculaire dingen te zien. De verblijven van de autosafari zijn gigantisch en de grote kudde neushoorns zien is ook fantastisch. En hoewel de focus op zoogdieren ligt zijn er best wel wat leuke volières.
En om nog twee redenen te geven om dit park eens een bezoek te brengen: de laatste jaren is een okapiverblijf met ook duikers en een Nijlgebied met nijlpaarden, krokodillen, tilapia's, vogels en antilopes toegevoegd, die wel een bezoekje waard zijn.

Niet te missen
Autosafari: Veruit het leukste deel, moet ik nog zeggen waarom? Grote perken, leuke soorten (bv. de zeldzame witlipherten en Perzische kropgazellen), beste ervaring.
Nijlgebied: Groot verblijf, ook één van de topattracties. Met nijlantilopen hebben ze hier ook een mooie en bijzondere antilopesoort.

Collectie
Van een safaripark met de slogan 'Afrika, gevaarlijk dichtbij', mag je wel een grote collectie Afrikaanse dieren verwachten. En dat is ook het geval. Er zijn grote, bekende diersoorten te zien, waaronder hyena's, nijlpaarden en natuurlijk de 'Big Five', als zijn de luipaarden wel van de Perzische ondersoort. Voor mij is de blikvanger van het park de grote hoefdierencollectie. Langs de autosafari zijn dan ook veel heel ruime perken met grote kuddes runderen, antilopen, herten, kamelen... De grote neushoornkudde is minstens even spectaculair.

Hoogtepunten in de collectie
Fluweelwever (2 Europese tuinen; indoorgedeelte Nijlgebied)
Indische lippenbeer (7 Europese tuinen; berenverblijf)
Vele antilopensoorten.

Het plekje
Het openingsverblijf van de autosafari en het aansluitende neushoornverblijf vind ik echt leuk. Het is een tamelijk standaard perk met een brug erover, dus dat is niet per se een goede reden, maar het is vast omdat er grote kuddes rondzwerven, terwijl je meestal in dierentuinen maar kleine groepjes ziet, en omdat de verblijven zo uitgestrekt zijn. Ook komen bv. de waterbokken vaak heel dicht bij de auto's, een leuke ervaring.

De tip
Omdat de autosafari zo leuk is: begin én sluit je bezoek af met een rondje in de auto, of nog veel beter: neem eens de bus. Wedden dat je de tweede keer de dieren van een andere kant ziet?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten