Welkom op de enige echte zoo-reisgids van De Rafiaanse Zoo! Hier vind je beoordelingen en tips over bijna vijftig Europese dierentuinen. Rechts vind je een kaart met links naar alle dierentuinen beschreven op deze pagina. Elke dierentuin wordt uitgebreid beoordeeld in verschillende rubrieken. Veel lees- en zooplezier!

dinsdag 1 augustus 2017

Living Coasts, Torquay

Algemeen
Website
Plattegrond
ZooChat Gallery
Openingsjaar: 2003
Aantal diersoorten: ca. 50
Oppervlakte: info ontbreekt, maar niet groot
Iconische diersoorten: incastern, kuifpapegaaiduiker, zwartvoetpinguïn
Topattracties: Penguin Beach, Auk Cliff
Aantal bezoeken: 1 (2017)

Bespreking
Een opvallend zicht in Torquay, vlak bij de haven en met uitzicht op de Torbay, is een grote volière. In en onder die volière is de redelijk nieuwe dierentuin Living Coasts te vinden; geopend in 2003 is dit een nieuwere en kleinere afdeling van de Whitley Wildlife Conservation Trust, die ook Paignton Zoo en Newquay Zoo beheert. Van een dierentuin zo dicht bij de zee kan je natuurlijk wel al een collectie zeedieren verwachten. Deze dierentuin focust dan ook op dieren die leven langs de kust. De volière spant over alle buitenverblijven in het park. Je begint je reis dan ook, na een onderwaterzicht bij enkele zeevogels, boven water, in een grote doorloopvolière. Hier vind je verschillende verblijven voor onder meer pinguïns, de sterren van het park, otters en zeeberen, naast natuurlijk vele vrijlevende zee- en waadvogels. Daarna ga je naar binnen en kom je in een relatief klein aquarium terecht. Hier ontdek je de dieren onder de golven. Er zijn ook onderwaterpanorama's voor enkele dieren die je boven al tegenkwam. Vooral het gedeelte buiten vind ik leuk aangekleed en zeker de moeite waard. Wat wel jammer is, is dat er maar weinig diersoorten leven in Living Coasts. Hierdoor heb je alles wel al snel gezien, de oppervlakte van deze 'Coastal Zoo' is dan ook klein. Liefhebbers, vooral van vogels, moeten dit park echter niet overslaan. De zeevogelcollectie is hét sterke punt van het park, met enkele zeer zeldzame soorten. Het is voor een deel van deze collectie dat ik Living Coasts op voorhand al goed kende. Ook hun verblijven zien er goed uit en liggen vlak aan de zee, wat misschien wel meespeelt in de goede kweekresultaten van sommige soorten. De bassins van de zeevogels en het zeezicht zijn best wel indrukwekkend te noemen. Kortom, je vult geen dag met deze zoo, maar het is zeker een sympathiek park voor enkele uurtjes.

Niet te missen
Penguin Beach: Zoals de naam al zegt tref je hier een strand aan met pinguïns. Maar er is meer. Naast pinguïns leven hier nog andere zeevogels, en het is een doorloopverblijf. Ook het onderwaterzicht is beslist de moeite waard, met interactieve spelletjes op een scherm.
Auk Cliff: Nog één van de toppers op het vlak van collectie. Zowel boven als onder water kan je kuifpapegaaiduikers en zeekoeten zien. Onder water kan je het grote bassin zien door grote ruiten. Tevens is er veel educatie, ook interactieve. Boven water, in het doorloopgedeelte, zie je ook zeldzame meeuwen.
Waders' Estuary: Een natuurlijk aangelegd verblijf met een grote broedkolonie Europese waadvogels en tevens de wintertaling. Zoek goed tussen de dichte begroeiing naar kuikentjes.

Collectie
Dat de collectie zo klein is is vast wel één van de grootste nadelen van het park. Maar liefhebbers zullen zich hier niet aan storen. Living Coasts heeft altijd al een prachtige zeevogelcollectie gehad. De collectie is doorheen de jaren gewijzigd, maar de essentie is niet anders: Living Coasts heeft één van de mooiste zeevogelcollecties van Europa. Auk Cliff en Penguin Beach zijn de hoogtepunten qua zeldzame soorten. Incasternen kom je overal tegen. Hier in Torquay bevindt zich vast wel de belangrijkste kweekkolonie van Europa. In de eerste tien jaar van het bestaan van het park kwamen er 273 kuikens van deze soort uit het ei. Het geheim is misschien wel de ligging vlak naast de zee. Meer weten over de kweeksuccessen van Living Coasts? Klik dan hier.

Hoogtepunten in de collectie
Kustaalscholver (uniek in tuinen buiten Afrika; Penguin Beach)
Kuifpapegaaiduiker (uniek in Europese tuinen; Auk Cliff)
Roodpootdrieteenmeeuw (uniek in Europese tuinen; Auk Cliff)
Pacifische drieteenmeeuw (2 Europese tuinen; Auk Cliff)
Macaronipinguïn (4 Europese tuinen; Penguin Beach)
Koningseider (5 Europese tuinen; Penguin Beach)
Brileider (9 Europese tuinen; Penguin Beach)

Het plekje
Aanvankelijk wou ik Auk Cliff hier beschrijven. De redenen zijn duidelijk: zeldzame soorten, goede zichtbaarheid omdat het een doorloopverblijf is, groot bassin, interactieve educatie. Maar daarover heb ik hier al geschreven. Daarom kies ik een onverwachter plekje uit. Het terras van het Café kijkt uit over de Torbay. Vanaf hier kon ik alvast wilde aalscholvers, kuifaalscholvers, grote manteleeuwen en zilvermeeuwen spotten. Een leuk plekje om van je lunch te genieten met een mooi uitzicht.

De tip
Er zijn combitickets te koop, waarmee je voordelig ook Paignton Zoo kunt bezoeken. Deze volwaardige zoo ligt vlakbij en je kan er gemakkelijk een daguitstap van maken. De zoo is niet zo bekend, maar ik vind het een verborgen pareltje. Het park ziet er heel groen en natuurlijk uit en er zijn verrassend veel bijzondere soorten en mooie, degelijke verblijven. Qua kaliber en oppervlakte valt dit park te vergelijken met Planckendael.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten