Welkom op de enige echte zoo-reisgids van De Rafiaanse Zoo! Hier vind je beoordelingen en tips over bijna vijftig Europese dierentuinen. Rechts vind je een kaart met links naar alle dierentuinen beschreven op deze pagina. Elke dierentuin wordt uitgebreid beoordeeld in verschillende rubrieken. Veel lees- en zooplezier!

woensdag 5 oktober 2016

Puy du Fou, Les Epesses

Algemeen
Website
Plattegrond
ZooChat Gallery
Openingsjaar: 1989
Aantal diersoorten: ca. 80
Oppervlakte: ca. 55 ha (enkel Grand Parc)
Iconiche diersoorten: paard, roofvogels en uilen
Topattracties: La Cinéscénie, Le Signe du Triomphe, Les Vikings
Aantal bezoeken: 1 (2016)

Bespreking
Puy du Fou is een wereld apart. Het is eigenlijk geen zoo, wel een themapark. Het is één van de vijftien meest bezochte attractieparken van Europa, en dat zie je als je binnenkomt. De grote oprijlaan met vlaggen heeft iets imposants, alsof je iets groots betreedt. Het bijzondere aan dit park: het is een showpark. In zeven grote spektakels en nog vele andere shows worden hier gebeurtenissen uit de geschiedenis nagespeeld. Ze spelen zich ook allemaal in 'Puy du Fou' af, maar in een andere tijdsperiode. En deze spektakels zijn af. Ze zijn vol stunts en spectaculaire speciale effecten. Om de haverklap zal je mond openvallen van verbazing als er weer eens uit het niets een ongelooflijk showelement de scène opkomt. De regisseurs van deze shows willen het altijd net iets grootser, tot de decadentie toe. Veel toevoegingen zijn onnuttig, maar maken het wel af. Ik zal er geen spoilen, maar je kan je ogen soms niet geloven als je ze ziet. Stunts, gevechtscènes, goocheltrucs, speciale effecten,, waterelementen en heel veel dieren zijn een terugkerende vaste waarde in de vele shows.
En naast de shows is er nog een heel park te ontdekken, dat bijna tot in de perfectie is gethematiseerd. En dat is heel wat als je Franse dierentuinen gewend bent. Er zijn verschillende dorpen uit de geschiedenis, stukken park en natuurlijk ook dierenverblijven. Er zijn weiden voor veel lokale huisdierrassen. Gedomesticeerde dieren kom je echt overal in het park tegen. Ook is er een verblijf met damherten, vele volières met roofvogels, uilen en ooievaars en een vijver met exotische watervogels. En natuurlijk zijn er ook in de shows heel veel dieren te zien.
Als je hier terechtkomt, heb je meteen door dat je in een groots park bent, met vast een enorm budget. Laat je verbazen.
Vele mensen raden ook nog 'La Cinéscénie' aan, een enorme outdoor avondvoorstelling vol. Deze show is apart te boeken.

Niet te missen
Hieronder een overzicht van de belangrijkste shows die ik heb bekeken:
Les Vikings: Een onderhoudende en heel afwisselende show die nooit gaat vervelen. Een dorp wordt aangevallen door vikings met indrukwekkende drakars. Dit was de eerste show die we zagen, en er kwamen meteen ongelooflijke dingen in. Verwacht je maar aan veel dieren, met als hoogtepunt de spectaculaire stormloop van de Schotse hooglanders.
Le Signe du Triomphe: In een arena met 6500 plaatsen beleef je de circusspelen uit het Romeinse Rijk. In tegenstelling tot Les Vikings en Le Secret de la Lance ligt deze show een beetje te vaak stil, en het verhaal is ook heel sterk geromantiseerd. Dit zal je echter snel vergeten tijdens de machtige openingsparade en de tijdens wagenrennen is de spanning te snijden. Natuurlijk zijn er ook weer veel dieren te zien.

Le Bal des Oiseaux Fantômes: Een opvoering van één van de grootste valkerijen van Europa, met 200 vogels. Niet de allerbeste die ik al heb gezien, maar behoort toch tot de meer spectaculaire. Net als in Beauval kan je rekenen op een 'sterrencast' met naast roofvogels en uilen ook maraboes, ooievaars en pelikanen, zelfs enkele zoogdieren krijgen een cameo, maar door de geringe zichtbaarheid van de vogels is de sfeer toch minder dan in Beauval. Een vlucht vogels zo spectaculair als daar kan je niet te zien krijgen in deze arena. Maar bij de ongelooflijke scène met de bateleur leek het wel of de adrenaline door mijn lichaam gierde. Wat ze hier gevonden hebben is typisch Puy du Fou, maar het verklappen doe ik niet. Kijk trouwens uit naar de best zeldzame Andescaracara die 'balleke balleke' speelt, en kijk ook goed uit je doppen bij de volières rond de arena. Hier kan je een zadelbekooievaar zien en ook de noordelijke kuifcaracara heeft hier een volière.
Le Secret de la Lance:
Deze show draait rond ridders en hun paarden, en vond ik persoonlijk misschien wel de meest onderhoudende van het hele park. In de finale scène gaat het er misschien een beetje over, maar je zal je een bezoek aan deze show niet snel beklagen.
Les Chevaliers de la Table Ronde: Hoewel de parkgidsen deze show niet bestempelen als één van de zeven grote shows, is het niet te missen. De technische hoogstandjes van deze show zullen je verbluffen.

Collectie
Dit is een showpark, dus er zijn veel dieren die figureren in hun shows. De valkerij van Puy du Fou is één van de grootsten van Europa. De collectie roofvogels is heel sterk met andere woorden. Je kan ze in actie zien tijdens de show, maar er zijn ook volières die je kan bekijken.
Verder hebben ze heel wat huisdierrassen in het park. Als je het park verkend zal je soms verrast worden als je weer eens bv. schapen tegenkomen. En ook in de shows kunnen de huisdieren niet ontbreken.

Het plekje
Voor dierenliefhebbers is 'La Prairie des Animaux' niet te missen. In de nabijheid van een historisch dorp vind je hier zeldzame lokale huisdierrassen, met in de nabijheid een duiventil, de eendenvijver en Le Monde Imaginaire de la Fontaine, een fabelbos. Ook vlak bij de tribunes van Le Secret de la Lance is een leuke weide voor geiten en schapen, die zelf ook figureren in de show. Ook de stallen van de paarden en ezels zijn te bekijken.

De tip
Plannen is de boodschap in dit park. Dat kan je door bij het binnenkomen een plattegrond met de dagplanning mee te nemen. Ook al kan je er van 10 uur 's morgens tot half elf 's avonds rondlopen, zorg ervoor dat je op tijd bij de shows bent. Alle grote shows op één dag zien zal trouwens heel moeilijk zijn. Gelukkig zijn er bij sommige shows wel publiekopwarmers om het wachten op te leuken. Blijft er een ruime tijdspanne over tussen twee shows, loops dan eens door L'Allée des Volières, La Vallée Fleurie of bezoek de dorpen, dierenweiden en het fabelbos. Ook zijn er indoor en outdoor doorlopende presentaties. Neem ze allen eens door.

Lees ook...
De online brochure.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten