Welkom op de enige echte zoo-reisgids van De Rafiaanse Zoo! Hier vind je beoordelingen en tips over bijna vijftig Europese dierentuinen. Rechts vind je een kaart met links naar alle dierentuinen beschreven op deze pagina. Elke dierentuin wordt uitgebreid beoordeeld in verschillende rubrieken. Veel lees- en zooplezier!

woensdag 17 augustus 2016

ZooParc de Beauval, Saint-Aignan-sur-Cher

Algemeen
Website
Plattegrond
ZooChat Gallery
Openingsjaar: 1980
Aantal diersoorten: ca. 600
Oppervlakte: ca. 35 ha
Iconische diersoorten: Caribische lamantijn, queenslandkoala, goodfellowboomkangoeroe, gevlekte hyena
Topattracties: Les Maîtres des Airs, 4 tropische serres, Sur les Hauteurs de Chine
Aantal bezoeken: 1 (2015)

Bespreking
Beauval is de ultieme Franse grootmacht als het gaat om dierentuinen. Dan zou je denken dat het
genoteerd staat tussen de elite van de Europese tuinen. Zelf klasseren ze zich zelfs bij de beste dierentuinen ter wereld. Maar Beauval worstelt nog om zich echt bij de besten te scharen. Er is nog te veel Frans aan deze zoo. De doorsnee Franse zoo is magertjes aangekleed, verslaafd aan katachtigen (vooral witte) en alle andere publiekstrekkers. Bovendien zijn ze een pak commerciëler dan onze dierentuinen. Als je al een aantal Franse dierentuinen hebt bezocht weet je wat ik bedoel met de matige verblijven en
aankleding. En Beauval heeft nog te veel Frans in zich. En dan gaat het niet enkele over de grote collectie katten en meerkatten. Op sommige plekken in het park zie je de mooiste verblijven staan met zeldzame soorten die worden gekweekt volgens een EEP, elders heb je kleine verblijven zonder aankleding met - uiteraard - witte leeuwen en tijgers. Ze verkopen er de typische popcorn die je overal in Frankrijk ziet, maar je mag ze enkel aan de karpers en watervogels geven. (En, nog ongelofelijker, ik zag geen enkele overtreding.) Langs de ene kant presenteren ze zeldzame soorten als witbuikzeearenden en matschieboomkangoeroes, langs de andere kant proberen ze maar wat graag soorten en mutaties te verkrijgen die het grote publiek aantrekken, bv. witte alligators. En natuurlijk zijn er shows, die wel educatief zijn, maar het showgehalte is wel heel hoog. Ze wouden dit jaar zelfs een dolfinarium bouwen. Maar ze steunen wel heel wat natuurbehoudsprojecten. Zo zeilt Beauval heen en weer tussen een typisch Franse tuin en een hoog geklasseerde Europese tuin. Ik twijfel er niet aan dat Beauval zich in de komende jaren nog meer zal evolueren tot een tuin van de laatste categorie. Al zal je op sommige plekken nog lang blijven zien dat Beauval een Frans hart heeft.
Als je in Frankrijk een dierentuin wilt bezoeken, kan je niet om Beauval heen. Ze hebben de grootste collectie van diersoorten en hebben echt wel mooie verblijven. Een nummer één aanduiden kan ik niet, maar bij mij staat deze zoo genoteerd in mijn top 5, een must-see binnen Frankrijk dus.

Niet te missen
Een overzicht van mijn zeven favoriete delen van Beauval vind je hier.

Collectie
In Beauval zijn hele mooie collecties aanwezig van papegaaien en roofvogels, en bij uitbreiding van vogels in het algemeen. Dit park was oorspronkelijk dan ook een vogelpark. Hoewel men sindsdien heeft ingezet op populaire diersoorten, blijft met investeren in de vogelcollectie, dat wordt bewezen door de recente toevoegingen van rotshanen en witbuikzeearenden. We zijn nog steeds in Frankrijk, dus een grote collectie katachtigen (waaronder alle vijf de grote katten) mag niet ontbreken. Verder is dit ook gewoon de grootste dierencollectie van gans Frankrijk, dus verwacht je maar aan veel diersoorten in een gevarieerde collectie.

Hoogtepunten in de collectie
Witbuikzeearend (uniek in Europese tuinen, roofvogelvolières)
Oost-Afrikaanse savannearend (5 Europese tuinen, roofvogelvolières)
Afrikaanse zwarte kuifarend (3 Europese tuinen, roofvogelvolières)
Matschieboomkangoeroe (2 Europese tuinen, Serre Australienne)
Fijileguaan Brachylophus bulabula (7 Europese tuinen, Serre Australienne)
Reuzenpanda (5 Europese tuinen, Sur les Hauteurs de Chine)
Roodstaartknevelmeerkat (3 Europese tuinen, meerkatkooien)
Gierpapegaai (5 Europese tuinen, Serre des Oiseaux)
Andesrotshaan (6 Europese tuinen, vermoedelijk Serre des Oiseaux)
Zwarte lori nominaat (8 Europese tuinen, papegaaienvolières of Serre des Oiseaux)
Kardinaallori (4 Europese tuinen, papegaaienvolières of Serre des Oiseaux)

Het plekje
Zonder twijfel het gezelligste plekje van de zoo is de 'Serre des oiseaux'. Deze serre werd vernieuwd in 2013, zodat je nu nog meer kan genieten van de talrijke vogels, zowel in volières als vrij in de serre. Ook zijn er enkele zoogdieren, namelijk luiaards, gordeldieren en kantjils. Ik bezocht het helemaal aan het einde van mijn bezoek, en toen was het er magisch stil. Ik had eindeloos rondjes kunnen lopen in deze serre, telkens weer verrast door de vogels.

De tip
Met meer dan een miljoen bezoekers per jaar kan het best druk worden in dit park. Veel mensen volgen de genummerde route. Als je uit de drukte wil zijn, volg de route dan omgekeerd. De enige verblijven waar het echt druk bij was toen ik het deed, waren uiteraard dat van één van de reuzenpanda's, en de olifantenstal bij een regenbui. Afsluiten doe je bij het vogelgedeelte, en een wandeling door een bijna verlaten vogelserre is gewoon fantastisch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten