Welkom op de enige echte zoo-reisgids van De Rafiaanse Zoo! Hier vind je beoordelingen en tips over bijna vijftig Europese dierentuinen. Rechts vind je een kaart met links naar alle dierentuinen beschreven op deze pagina. Elke dierentuin wordt uitgebreid beoordeeld in verschillende rubrieken. Veel lees- en zooplezier!

woensdag 21 september 2016

Domaine des Grottes de Han, Han-sur-Lesse

Algemeen
Website
Plattegrond
ZooChat Gallery
Openingsjaar: 1895 (Wildpark sinds 1970)
Aantal diersoorten: ca. 25
Oppervlakte: ca. 275 ha voor het hele Domein
Iconische diersoorten: wolf, edelhert, wisent, bruine beer
Topattracties: Grot, Wildpark
Aantal bezoeken: 2 (2013, 2016)
Bespreking
Veel mensen in België kennen natuurlijk wel de grotten van Han. En velen zullen ook weten dat er een Wildpark bij het domein hoort. Omdat het een zoo-blog is, zal ik natuurlijk focussen op dat laatste. Het is ruim opgezet, maar tot voor kort waren er slechts weinig diersoorten te zien. Bovendien kon je het enkele bezoeken vanop een Safari-car. De laatste jaren is er echter veel geïnvesteerd in dit wildpark. Nu loopt er een wandelpad doorheen het hele park. Meer nog, er zijn nu te voet meer dieren te zien da vanop de Safari-car. Ook zijn er veel verblijven toegevoegd, en kan je er nu ook veelvraten (met wat geluk), marmotten, wasbeerhonden, rendieren en een aantal vogels zien. Dat maakt het wel de moeite waard. Naast de dierenverblijven is het ook gewoon een mooie wandeling doorheen de Ardeense bossen, ook langs het water en met ook wilde dieren te zien. En als je dan onderweg gemzen of przewalskipaarden tegenkomt, zonder afscheiding tussen bezoeker en dier, is dat ook fantastisch. Bovendien zijn alle verblijven mooi opgezet en passen ze in het landschap. De meesten zijn ook ruim. Sommige verblijven, bv. bij de lynx, zijn in mijn ogen zelfs de beste die ik ooit voor deze diersoort heb gezien. (Nu huizen er wolven.) Het beste voorbeeld hiervan is het grote perk, hierover later meer. Daarom verdient het park zijn EAZA-lidmaatschap ook.

Niet te missen
Het grote perk:
Eén van de bekendste verblijven hier: een gigantische grasvlakte in het benedendeel met beboste delen voor edelherten, damherten, Heckrunderen en moeflons. De tarpans werden verschoven naar de Schotste hooglanders en nu leeft in het grote perk ook een kudde przewalskipaarden. Heel mooi om te zien. Vooral omdat niet alleen de Safari-car dit gebied doorkruist, ook de wandelaar loopt erdoor, al is het wat meer aan de rand. Je vind hier ook o.m. het berenverblijf.
Het wolvenverblijf:
In een groot, bosrijk, omheind verblijf leeft een grote roedel wolven van indrukwekkende grootte. Vanop de uitkijkpost kan je de gedragingen van de roedel goed observeren.

Collectie
De collectie van het Wildpark bestaat voornamelijk uit Europese dieren en huisdierrassen. De collectie bleef lange tijd haast ongewijzigd, maar de laatste jaren zetten ze fors in op nieuwe verblijven met nieuwe soorten. Zo zijn er nu ook wat Europese vogels te zien naast de onvermijdelijke grote zoogdieren en hebben ze de Europese 'Big Five' vervolledigd. Met de wasbeerhond en het sikahert zijn er nu zelfs Aziatische diersoorten te zien, al leven ze als exoten ook in het wild in Europa.

Het plekje
Mijn favoriete plekje is het marmottenverblijf, vlak bij het verblijf van de wolven en het voormalig przewalskipaardenverblijf dat nu wordt bewoond door sikaherten. Niet het minst omdat de alpenmarmot een zeer attractieve soort is die je in onze contreien zelden tegenkomt. Het Domein heeft een leuk groepje van deze dieren. Ook het verblijf is best leuk.

De tip
Doe zeker de wandeling in plaats van de rit in de Safari-car. Ik heb beiden al gedaan. In de Safari-car zie je niet alle dieren en moet je ook wat geluk hebben met waar je zit. Tijdens de wandeling kom je ook de verblijven van zeldzamere dieren als de alpenmarmot en Europese veelvraat tegen. Kies natuurlijk voor de wandeling van 5,5 kilometer, dan zie je meer. Er wordt gewaarschuwd dat de wandeling soms pittig kan zijn. Er zijn inderdaad een pittige afdaling en een zwaar hellinkje om te beklimmen waar je eventjes door moet bijten, maar iedereen die al eens is gaan wandelen in de Ardennen weet wat hem of haar te wachten staat. De beklimming kan je trouwens skippen door enkel het eerste deel van de wandeling te doen. Als je de lange wandeling doet, kijk dan in het stukje tussen de Poitou-ezels en de veelvraten goed uit naar wilde vogels. En o ja, kijk bij de wilde katten eens omhoog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten